Skoči na glavno vsebino

Košanska šola je že 40 let kulturni steber kraja

V lanskem letu je minilo 40 let, odkar so v Košani dobili novo šolsko stavbo, praznovali pa so tudi 170-letnico šolstva na Košanskem. Ker je lani praznovanje odnesla epidemija, so visoka šolska jubileja obeležili z bogato prireditvijo minuli petek. 

Šola je na Košanskem, tako kot v mnogih manjših krajih, pomemben steber kulturnega življenja kraja. Prireditev je zato potekala na različnih lokacijah po Košani, ki so tako ali drugače povezane z zgodovino košanskega šolstva.  

Začela se je pred enorazrednico, stavbo učenosti, v kateri je poučeval Filip Kete, oče na Premu rojenega pesnika Dragotina Ketteja. Nadaljevala se je pred Severjevo betulo, kjer so se po 2. svetovni vojni, ko v Košani še ni bilo Zadružnega doma, odvijale številne proslave, s katerimi so domačini ohranjali slovenski jezik in krepili narodno zavest. Pred Puppisovo hišo so se spomnili nekdanje učiteljice Štefanje Puppis, ki je tu poučevala pred drugo svetovno vojno, z nastopom pa so učenci počastili tudi staro košansko šolo, ki je danes preurejena v kulturni dom.  

Osrednja prireditev se je odvila pred novo šolsko stavbo, na njej pa so poleg učencev in vrtčevskih otrok nastopili še Košanski oktet, vaški klepetulji, skupina Škvadra in mešani pevski zbor Košana.  

Zbrane sta nagovorila ravnateljica Neva Brce in pivški župan Robert Smrdelj, med gosti pa je bila tudi ustanoviteljica slovenske mreže ekošol Nada Pavšer, ki je kot mlada učiteljica v Košani poučevala biologijo in kemijo. 

Na prireditvi, ki jo je povezovala nekdanja učenka šole Sidonija Zega, so poklepetali z nekdanjimi učitelji Cecilijo Pavlovič, Vero Brožič in nekdanjim ravnateljem Jožkom Udovičem ter prebirali spomine nekdanjega ravnatelja Franca Hebarja in učiteljice angleščine Zdenke Morel.  

Na šoli so pripravili tudi dokumentarni film Vaške klepetulje, v katerem so učenci skozi narečno besedo pokazali pestrost dogajanja na šoli in na Košanskem. Na šolski hodnik so postavili časovni trak z razstavo o pomembnih dogodkih, ki so se zgodili na šoli v zadnjih 40. letih. V jubilejnem šolskem glasilu Košek, ki so ga izdali ob tej priložnosti, pa so s številnimi zapisi pokazali, da je košanska šola odprta za številne dejavnosti in vsebine, ki dvigujejo kakovost pouka in razvijajo interese učencev. 

Foto 📷 Simon Avsec

(Skupno 467 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost