Skoči na glavno vsebino

Mreža šol Parka Škocjanske jame

MREŽA ŠOL PARKA ŠKOCJANSKE JAME 
PROGRAM MREŽE ŠOL PARKA ŠKOCJANSKE JAME
V ŠOLSKEM LETU 2022/2023

V projekt, ki združuje naravoslovne in družboslovne aktivnosti, smo vključeni že od leta 2017.

Učenci se izobražujejo na predavanjih, organiziranih s strani Parka Škocjanske jame, na katerih sodelujejo univerzitetni profesorji, strokovni delavci parka, lokalni predavatelji, ki se samoiniciativno in ljubiteljsko ukvarjajo z lokalno botaniko, etnologijo …

Letos načrtujemo naslednje aktivnosti:

 1. Seminar za mentorice: Seminar za mentorice bo organiziran predvidoma 3.9.2022 na Učni poligon za samooskrbo Dole (http://www.ipvo.si/poligon-dole), tema Kongres mladih raziskovalcev bo “Samooskrba s hrano”.
 2. Kongres mladih raziskovalcev: Tema kongres bo !samooskrba s hrano”. Zaključni dogodek bo v začetku maja 2023. PŠJ bo pokril stroške avtobusnega prevoza.
 3. Raziskovalna naloga 8. marec: Tema bo turizem, zaključni dogodek bo predvidoma 10. marca 2023. Prvošolci, ki bodo sodelovali pri raziskovalni nalogi bodo povabljeni na uro pravljic v park.
 4. Ura pravljic: Za prvošolce, ki so v šolskem letu 2021/2022 sodelovali pri raziskovalni nalogi, bo zadnji petek v septembru organizirana ura pravljic v Škocjanskih jamah. Dogodek je brezplačen, prevoz organizirajo starši sami.
 5. Spoznavanje biosfernih območij Slovenije: V okviru sodelovanja z drugimi BO Slovenije bomo organizirali 2 ekskurziji – Julijske Alpe in Kozjansko – Obsotelje. Na vsako ekskurzijo bo šel en avtobus, po cca 25 učencev iz ene šole. Šole, ki letos ne bodo prišle na vrsto, bodo šle naslednje šolsko leto. Po dogovoru, bodo v šolskem letu 2022/2023 na ekskurzijo v BO Julijske Alpe odšle OŠ Kuteževo in OŠ AŽ Ilirska Bistrica, na ekskurzijo v BO Kozjansko – Obsotelje pa OŠ DK Ilirska Bistrica in OŠ RM Brkinca Pregarje. Predviden termin je po 10. juniju 2023. Stroške avtobusnega prevoza in vodenja pokrije PŠJ.
 6. Predstavitev poklica kmet: Predvidoma oktobra 2022 bomo za 1 avtobus učencev organizirali strokovno ekskurzijo na ekološko kmetijo Odolino, kjer bo predstavitev poklica kmet. Avtobus bo pobiral učence iz vseh šol od Ilirske Bistrice do Divače. Na dogodku bodo sodelovali tudi profesorji iz Biotehniške šole iz Šempetra pri Novi Gorici, ki bodo šolski program tudi predstavili.
 7. Novinarski krožek: V sodelovanju z ostalimi biosfernimi območji bomo vzpostavili aktivnost učencev na družbenih omrežjih, ki jih uporabljajo. Spodbujalo se bo objavljanje naravovarstvenih in kulturnih vsebin, izveden kviz »najdi njivo«, objavljeni prispevki učencev,… 
 8. Kviz parkoslovje: Kot v preteklih letih bomo tudi letos sodelovali pri pripravi nalog, učenci pa bodo lahko sodelovali. Za sodelovanje prejmejo praktično nagrado in priznanje. Število sodelujočih učencev ni omejeno. https://www.naravniparkislovenije.si/slo/solarji 
 9. Naravoslovni in tehnični dnevi: Vsaka šola lahko enkrat na leto pripelje na ekskurzijo v park – v jamo in na učno pot svoje učence. Termin je po dogovoru s parkom. Vabljeni na naravoslovne dneve v park, poleg tega pa lahko naravoslovne ali tehnične dneve (izdelava krmilnic, gnezdilnic, netopirnic in hotelov za žuželke) izvedemo na šoli. Kadarkoli – po dogovoru. Strošek šol je avtobusni prevoz.
 10. Meteorološke postaje: Vsaka šola prejme samodejno meteorološko postajo. Predlagamo, da jo učenci višjih razredov s pomočjo hišnikov namestijo po navodilih. Za delovanje je potrebna wifi povezava. 
 11. Filmski krožek: V šolskem letu 2022/2023 bomo poskusno uvedli delavnico izdelave filmov na OŠ Pregarje in OŠ Košana. Če se bo izkazalo, da je aktivnost uspešna, izvedljiva itd., jo bomo nato ponudili tudi ostalim šolam.
 12. Predavanje za vodstveni kader in učitelje na temo “zero waste”: Predvidoma novembra bomo izvedli delavnico na temo Zero waste-a za vodstveni kader, mentorje, osebje šol. Cilj je osvestiti osebje, da na osebnostni ravni pa tudi kot ustanova začnejo delati premike proti Zero waste načinu dela. Trajanje delavnice je 1,5h, potekala bo na eni od osnovnih šol v Ilirski Bistrici.
 13. Pirati plastike: Pirati plastike je projekt skupnostne znanosti, ki je v 2021 hkrati potekal v Sloveniji, Nemčiji in na Portugalskem v sklopu trio predsedovanja Svetu EU. V projektu je sodelovalo 100 slovenskih šol ter več kot 1400 učencev in dijakov. Namen projekta je pridobiti vzorce o onesnaženosti rek in njihovih brežin z mikro in makroplastiko ter drugimi odpadki. Vzorce analizirajo znanstveniki, ki jim podatki pomagajo pri razumevanju »potovanja« onesnaženosti prek rek do naših morij. Projekt vsebuje vsa potrebna gradiva, navodila in izobraževanja. Več informacij o gradivih, že zbranih rezultatih in projektu je na voljo na spletni strani https://www.plastic-pirates.eu/sl. 
(Skupno 952 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost