Svetovalna služba na daljavo

KONTAKT IN DOSTOPNOST

Za vprašanja vezana na svetovalno delo v vrtcu in šoli, druge informacije ter za pomoč in podporo, če jo potrebujte, sem dostopna od ponedeljka do petka od 8:00 do 14:00 preko elektronske pošte na lina.faletic@guest.arnes.si ter na telefonsko številko 05 7218 398. Nekaj povezav o tem, kako se spoprijemati s tesnobo smo že objavili med novicami na spletni strani. V Centru za krepitev zdravja bo delo ravno tako opravljala psihologinja, katera bo izvajala posvete z zdravimi ljudmi v primeru čustvenih stisk (na povezavi si lahko preberete intervju – povezava) kontakt: GMS: 031 363 448, TEL: 05 700 04 00, spletna stran: https://www.zd-po.si.

SEZNAM TELEFONSKIH ŠTEVILK ZA PONUJANJE PSIHOLOŠKE PODPORE V ZDRAVSTVENIH DOMOVIH V EPIDEMIOLOŠKIH RAZMERAH S KORONAVIRUSOM

UČINKOVITO SOOČANJE S STRESOM

Tu vam objavljam ppt predstavitev psihologa prof dr. Mateja Tuška o Učinkovitih načinih soočanja s stresom. Toplo priporočam, da si jo pogledate, saj je precej jasna in pregledna. Je sicer nekoliko bolj usmerjena na soočanje s stresom na delovnem mestu, ampak so tehnike soočanja s stresom prenosljive. Na 16. prosojnici boste videli, da navaja HUMOR, kot najbolj konstruktiven način soočanja s stresom, zato vam prilagam še nekaj zabavnega, kar mi je poslala naša bivša učiteljica Cilka….

Učinkovite soočanja s stresom

Za dobro voljo

VPIS V SREDNJE ŠOLE: 

Iz strani srednjih šol smo dobili prošnjo, naj prijavnice devetošolcev za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto ne pošiljamo s povratnico, saj to pomeni, da jih je treba iti iskat na pošto. Kot dokaz za pravočasno oddane prijavnice na pravi naslov zadošča, da prijavnice pošiljamo priporočeno (lahko pa celo samo po navadni pošti), s čimer se izognemo dodatnim potem na pošto in s tem zaposlene na pošti in na srednjih šolah ne izpostavljamo okužbam. Če je kdo tak, ki še ni poslal naj torej pošlje samo priporočeno ali navadno po pošti. Hvala za razumevanje 😉

Srednje šole, ki še niso izvedle preizkusov nadarjenosti, ki so vpisni pogoj za vpis v nekatere srednješolske izobraževalne programe, ali razgovorov s kandidati, ki bi se želeli prijaviti v športne oddelke, bodo te aktivnosti izvedle po izteku ukrepa začasnega prenehanja vzgojno – izobraževalne dejavnosti. Posledično bo prestavljen tudi rok za prijavo za vpis v srednje šole in dijaške domove. O natančnih datumih oziroma novih rokih vas bomo obvestili, ko bodo znani.

DODATNA STROKOVNA POMOČ (DSP) IN INDIVIDUALNA STROKOVNA POMOČ (ISP)

Učitelji, ki izvajajo ure dodatne in individualne strokovne pomoči, vam bodo preko e-asistenta/elektronske pošte v skladu z urnikom poslali ustrezne vaje in gradiva. Z vprašanji se lahko obrnete na svetovalno delavko ali ravnateljico, individualni učitelji pa so dosegljivi preko e-asistenta.

Na POVEZAVI lahko prebere članek o tem, kako trenutno stanje vpliva na otroke s posebnimi potrebami, ki ravno tako sodijo med rizične skupine. In sicer je od njihovih primanjkljajev odvisno, na katerem področju so v tem času najbolj ranljivi. Pri večini to ni zdravje, temveč učenje, saj so to učenci, ki potrebujejo veliko pomoči, vodenja in  usmerjanja že pri rednem pouku, v spremenjenih okoliščinah učenja na daljavo, pa še toliko bolj.

UČNA POMOČ NA DALJAVO

Če imate težave z opravljanjem določenih nalog, ki vam jih pošljejo učitelji, me lahko pokličete na 05 7218 398 med 8:00 in 14:00 ali mi pišete sporočilo na lina.faletic@guest.arnes.si in vam bom poskušala pomagati. Skupaj nam bo uspelo 😉

Na POVEZAVI sem vam pripravila kratek pripomoček za krepitev osnovnih veščin uspešnega učenja. Upam, da vam bo prišel prav.

Pripravila sem vam tudi VPRAŠALNIK, s katerim lahko preverite, kateri zaznavni stil imate – torej, kako pridobivate informacije in si jih najlažje zapomnite ter NASVETE, kako se učiti in si pomagati glede na to, kateri stil pri vas prevladuje. Lahko je takih stilov več, kar pomeni, da vam ustrezajo različne oblike učenja.

Na POVEZAVI si lahko preberete in se prijavite za učno pomoč na daljavo, ki jo nudijo študentje Univerze v Mariboru.

TUKAJ lahko dostopate do videa, ki ga je oblikoval Zavod za šolstvo, kot podporo učencem pri načrtovanju svojega učenja.

ZA NADARJENE UČENCE IN TISTE, KI VAM OSTAJA ČASA IN ENERGIJE

Če se spomnite, smo lani obiskali Muzej iluzij v Ljubljani. V Hiši iluzij so sedaj pripravili nabor iluzij, ki jih lahko naredite sami doma. Poznamo dve vrsti zmotnih zaznav: iluzije in halucinacije. Iluzije so zmotne zaznave, pri katerih dražljaje iz okolja napačno organiziramo in interpretiramo, halucinacije pa so zmotne zaznave, ki nimajo podlage v dražljajih iz okolja, temveč jih izzovejo nenormalni procesi v možganih. Če vas zanimajo vrste iluzij si lahko ogledate PDF, ki sem ga pripravila, če pa želite kakšno iluzijo narediti kar sami doma, pa si lahko prenesete njihov PRIROČNIK. Bodite zdravi in ustvarjalni 😉

Zaradi izrednega navdušenja, so v Hiši iluzij oblikovali še drugi del PRIROČNIKA. Uživajte 😉

Če boste kakšno iluzijo naredili, jo lahko slikate in mi jo pošljete pa jo bom objavila na spletni strani.

KAKO OTROKOM PREDSTAVITI COVID19?

Na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so klinični psihologi v okviru Pediatrične klinike objavili nasvete, kako se z otroci pogovoriti o virusu, ki nas ogroža. Nasveti so dostopni na tej povezavi.

Alice Čop (Velenje) in Klára Veselská (Praga) sta napisali terapevtsko pravljico za otroke ” O HUDOBNEM ZMAJU KORONARJU IN KAKO SO GA LJUDJE S SKUPNIMI MOČMI PREMAGALI, ki pomaga otrokom bolje razumeti situacijo v kateri se trenutno nahajajo zaradi širjenja virusa. Alice je dramaturginja, Klara pa otroški klinični psiholog in psihoterapevt. S Kajetanom Čopom so v manj kot enemu tednu pripravili PDF knjižicoOriginal je v češčini, pravljica je prevedena v angleščino in slovenščino. Vsi ustvarjalci to počnejo pro bono, želja pa je, da bi vsak otrok v Sloveniji dobil en izvod.

KAKO OHRANJATI DUŠEVNO ZDRAVJE V ČASU OSAMITVE

Na povezavi si lahko preberete praktične nasvete za duševno zdravje v obdobju spremenjenega vsakdana zaradi koronavirusa.

Na POVEZAVI si lahko preberete intervju s psihologinjo Andrejo Poljanec, ki pravi, da majhni otroci trenutno situacijo težko razumejo ter daje nekaj nasvetov o tem, kako se pogovarjati z otrokom in izkoristiti izredne razmere za razvoj kolektivnega sočutja.

TUKAJ lahko preberete članek na temo psihičnega zdravja z nasveti o tem, kako ga ohranjati.

SPLOŠNE NOVICE POVEZANE Z DUŠEVNIM ZDRAVJEM

2. april je svetovni dan zavedanja o avtizmu. Tu si lahko preberete zanimiv članek na to temo – povezava.

SOCIALNE IGRE IN DRUGA KORISTNA GRADIVA

V času pouka na daljavo vam lahko pride prav kakšna zanimiva socialna igra.

http://igramose.blogspot.com/p/socialne-igre.html

Izšla je e-publikacija za naslovom Mladostniki o duševnem zdravju, ki prinaša izsledke pogovorov z mladimi o duševnem zdravju.

srčni utrip – ritem zdravja – igra (učenje ustreznih navad, tudi ko jih žal ne moremo izvajati, kakor smo bili vajeni)

igranje za znanje

Mali Facko in škrat Packo – Pravljica za 2. razred o osebni higieni, ki je glede na okoliščine vedno bolj pomembna 😉

Odraščanje – zdaj, ko smo doma, si lahko vzamete čas tudi za pogovore o odraščanju in vseh spremembah, ki jih prinaša – pogovorov o tem ni nikoli dovolj 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir fotografije

(Skupno 322 obiskov, današnjih obiskov 1)