Skoči na glavno vsebino

Jaz pa pojdem na Gorenjsko

V sredo, 6. 6. 2018, so se učenci od 5. do 9. razreda OŠ Košana z učiteljicami spremljevalkami odpravili na celodnevni izlet na Gorenjsko. Pot jih je po avtocesti vodila mimo Cankarjeve Vrhnike in Ljubljanskega barja do slovenske prestolnice Ljubljana.

Tu so se mimo Grubarjevega nabrežja po pešpoti  povzpeli na Golovec. Jutranje meglice so se ravno dvignile in pred seboj so začutili prijeten hlad  listnatega gozda. Ob poslušanju prijetnega ptičjega petja in pomenkovanju je bil sprehod prav prijeten. Na Golovcu so obiskali Observatorij, ki ga vodi dr. Bojan s Fakultete za matematiko in fiziko. Predstavil jim je teleskop Vega, ki je najboljši teleskop za opazovanje nočnega neba v Sloveniji. S pomočjo posebnega računalniškega programa jim je tudi prikazal nočno nebo in približal planete Mars, Saturn in Venera z njihovim ozvezdjem.

Pot so nadaljevali proti Gorenjski, kjer jih je že čakal ogled rojstne hiše največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Nad ogledom so bili navdušeni, saj jim je kustos v stilu stand up komike (tako so ocenili učenci) predstavil življenje gruntarjev na Gorenjskem v preteklosti,  predmete, ki jih je uporabljal premožnejši  kmečki človek in seveda življenje in literarno delo Franceta Prešerna. Poleg hiše je učence očaral tudi vrt, ki se razprostira za hišo.

Po krajšem premoru so se zapeljali še do Doslovč – vasice, ki je 4 kilometre oddaljena od Vrbe. V Doslovčah jih je sprejela prijazna kustosinja, ki jim je posredovala veliko podatkov  o življenju preprostega kajžarskega človeka, ki se je moral v življenju dobro znajti, da je lahko preživel. Iz preproste lesene kmečke hiše – po gorenjsko kajže – je izhajal pisatelj in duhovnik Fran Saleški Finžgar, ki je tudi zaslužen, da je Prešernova hiša v Vrbi postala del slovenske kulturne dediščine.

Učenci so bili deležni še zadnjega pogleda na Stol in že so se odpravili proti domu. Pot nazaj je minila mirno.

 

Anita Nedeljkovič Andlovic

 

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost