Skoči na glavno vsebino

Ali premalo spim zaradi interneta?

V okviru letošnje Safe.si kampanje Nazaj v šolo, ki je posvečena problematiki pomanjkanja spanja zaradi uporabe interneta pri mladostnikih, je Safe.si pripravil spletno interaktivno predstavo za učenke in učence od 6. do 9. razreda osnovnih šol z naslovom ‘Ali premalo spim zaradi interneta?’.

Interaktivna predstava je potekala v petek, 10. novembra 2023, s pričetkom ob 9.10. Učenci so z zanimanjem spremljali zabavne improvizirane predstave, skeče pa tudi praktične nasvete in priporočila o uporabi interneta in zaslonov pred spanjem. Rok Bohinc in Dino Kapetanovič sta na zabaven in ustvarjalen način predstavila to aktualno problematiko ter podala nekaj nasvetov, kaj lahko najstniki sami naredijo, da si zagotovijo dovolj nočnega počitka in ter omejijo motilce, kot so mobilni telefoni, internet in sporočila. 

Raziskave namreč kažejo, da štiri petine slovenskih najstnikov spi premalo. V Safe.si raziskavi o vplivu interneta na duševno zdravje mladostnikov pa je več kot polovica najstnikov v osnovni in srednji šoli poročala, da jim zaradi uporabe telefona, aplikacij in družbenih omrežij primanjkuje spanca.

Najstnikom se ritem spanja že zaradi biološko-razvojnih procesov spremeni in zamakne za 2 uri v primerjavi z vzorci spanja, ki so jih imeli kot otroci. Zvečer težje zaspijo, zjutraj pa morajo vstajati zgodaj zaradi obiskovanja pouka v šolah. Poleg tega pa pogosto zvečer ali celo pozno v noč uporabljajo mobilne naprave in si s tem še podaljšujejo budnost in otežijo uspavanje.

Spanje je ključno za zdrav razvoj otrok in mladostnikov. Premalo spanca pušča posledice na zdravju, učnem uspehu, počutju in povzroča tudi razdražljivost, hiperaktivnost in nagnjenost k tveganim vedenjem. Pomembno je torej, da mlade ozaveščamo o pomenu spanja, posledicah neprespanosti in o vplivu, ki jih ima na vse to uporaba interneta.

Predstavo si lahko ogledate na povezavi.

Na tej povezavi pa je posnetek o spanju, ki je namenjen staršem.

 

 

 

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost