Skoči na glavno vsebino

Pirati plastike na terenu

burst

V mesecu marcu smo se odločili za izvedbo projekta Pirati plastike. Učiteljice Tina Dolgan, Antonija Tomšič in Polonca Šeško, so nas vodile, spodbujale in odkrivale z nami nova obzorja skozi celoten projekt.

Sprva nismo imeli velikih pričakovanj, saj se s čim takim še nismo srečali. Za nas je bil to velik izziv. Najprej nam je učiteljica Tina na šoli predstavila na kakšne načine onesnažujemo naše reke in morja (Ali si vedel, da vsako minuto, na celem svetu, odvržemo za en kamion plastike v vodo?) kako to vpliva na naravo: ptice in rastline, kako jo mi izrabljamo in kaj bi lahko storili, da bi zmanjšali onesnaženost.

Nato smo se razdelili v 4 skupine. Dobili smo delovne liste z navodili, katere smo morali med vikendom prebrati in ugotoviti kakšno bo naše delo.

Nato nas je kombi odpeljal do Avtobusne postaje v Dolnji Bitnji, kjer smo ob reki Reki izvedli poskus.

Skupina A je pobirala odpadke na rečni brežini. Z ravnilom so odmerili 9 enakovelikih krogov, na točno določenem mestu. In pobrali smeti v označenem območju. Vse smeti smo zapisali in naredili končni izračun. (Potek: https://www.plastic-pirates.eu/sl/video-group-a )

Skupina B je pobirala odpadke na drugem bregu v dolžini 50m. Na koncu so te odpadke sortirali v naprej določene kategorije, prešteli, fotografirali in zapisali rezultate. (Potek: https://www.plastic-pirates.eu/sl/video-group-b )

Skupina C je iz mosta najprej izmerila hitrost rečnega toka s pomočjo plavajočih palic. Nato pa so v reko spustili mrežo za vzorčenje mikroplastike, ki je bila v vodi 60min. Med tem časom so opazovali tudi celotno strugo reke, če bi mogoče bil v reki kakšen večji plavajoči odpadek. Svoje delo smo zaključili v šoli, ko smo si pod lupo ogledali vsebino mreže in z veseljem ugotovili, da v reki Reki ni mikroplastike. (Potek: https://www.plastic-pirates.eu/sl/video-group-c  )

Skupina D pa je vse to dokumentirala. Opazovali so naše delo, fotografirali, snemali, iskali vire onesnaževanja okolja in na koncu z nami naredili še zaključni intervju. (Potek: https://www.plastic-pirates.eu/sl/video-group-d )

Učiteljice so naše rezultate pridno vnesle na splet in sedaj si jih lahko ogledamo na spodnji povezavi. Če nas zanima več, lahko tudi primerjamo onesnaženost evropskih rek med seboj ali pa samo reke Reke v svojem toku. Rezultati bodo objavljeni na naslednji povezavi, takoj ko jih bodo pravi znanstveniki preučili in potrdili. https://www.plastic-pirates.eu/sl

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost