Skoči na glavno vsebino

Tehniški dan Samooskrba

Samooskrba je bila tema, s katero smo se spoznavali na tehniški dan, ki je na šoli potekal za učence od 5. do 9. razreda (26. 4. 2018). Najprej so bili deležni teoretične predstavitve, na kateri je učiteljica Urška Tušar razčlenila pojem samooskrba, kje in kdaj ga dandanes najpogosteje uporabljamo in kaj se na tem področju dogaja v svetu in v naši okolici.

Kasneje so sledile delavnice. Na kuharski, ki jo je vodila Antonija Tomšič, so učenci pripravljali sadna nabodala, kuharska ekipa, ki se pripravlja na tekmovanje, pa je skuhala »tekmovalni meni«. Ostali učenci so krožili med ostalimi delavnicami. Te so ponujale izdelavo različnih stvari, ki jih običajno kupujemo, a jih lahko na enostaven način in z manjšimi stroki naredimo kar doma: pralni prašek in mehčalec, deodorant in parfum, zobna pasta in balzam za ustnice. V matematični učilnici so bili na voljo materiali za izdelavo semenskih bomb, ki niso nevarne, ampak lahko, če jih odvržemo v naravo, zrastejo v pisane šopke. Iz balonov in moke so nastajale anitstresne žogice, iz papirja pa vrtavke spinner in bumerangi. Skupina učencev je izdelovala spomin v tehnični učilnici.

Po delu smo pripravili jedilnico in se pridružili učencem podaljšanega bivanja, ki vsako leto pripravijo spomladansko tržnico. Mize so se šibile od sadik zelenjave in rož različnih vrst in semen, vsi pa smo se posladkali z sadnimi nabodali in hrano, ki so jo pripravili učenci v kuharski delavnici. Med izmenjevalnim »trgovanjem« je bilo zelo živahno in na koncu tehniškega dne smo bili zadovoljni, tudi zaradi prihajajočih prostih dni.

 

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost