Skoči na glavno vsebino

Partnersko srečanje “V vilinskem gozdu” na Poljskem

Med 3. in 7. aprilom 2017 se je šest zaposlenih naše šole udeležilo partnerskega srečanja projekta “V vilinskem gozdu” (“In the Fairy Forest”) na Poljskem. V kraju Nowiny smo se srečali z učitelji in vzgojitelji ostalih šol in vrtcev, ki so vključeni v triletni projekt v okviru programa Erasmus+, ki se letos zaključuje.

Na srečanju smo odkrivali naravne in kulturne znamenitosti Poljske ter spoznali njihov način dela v šoli in vrtcu. V šoli so nam pripravili zanimiv sprejem in prijeten kulturni program.

Ogledali smo si trdnjavo Checiny, ki s stolpa, do katerega vodi 110 stopnic, ponuja čudovit razgled. Tam so nam predstavili življenje v srednjem veku: značilen ples in opremo, ki so jo uporabljali vitezi.

V mestu Kielce, ki leži blizu njihove šole, smo si ogledali Škofovsko palačo, kjer ima sedež narodna galerija z mnogimi starejšimi in sodobnejšimi likovnimi deli ter posodo iz stekla in porcelana.

Obiskali smo tudi največji muzej na prostem na Poljskem, kjer smo se sprehodili po hišicah, ki prikazujejo življenje v 20-ih letih prejšnjega stoletja; od kmečkih in obrtniških hiš, lekarne, zdravnikove hiše, do hiš bogatejših prebivalcev.

Zelo smo bili navdušeni tudi nad obiskom rudnika kamene soli v Bochnii (splet: http://bochnia-mine.eu/). V rudniku, okrog 250 m pod zemljo, smo ob zabavnih preizkušnjah in nalogah preživeli pet ur. Spoznali smo, kako so včasih delali rudarji, kaj je prinesel razvoj industrije in si ogledali telovadnico, cerkev in vratolomen lesen tobogan ter v podzemeljski restavraciji pojedli kosilo.

Ob druženju s prijatelji iz ostalih držav smo se veliko naučili in navezali nove stike in prijateljstva.

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost