Skoči na glavno vsebino

Preproste besede …

… smo poimenovali našo šolsko prireditev ob praznovanju 25. obletnice samostojne države. Prireditev je obogatil obisk gospe ddr. Marije Stanonik, avtorice spremne besede v naši knjigi Ščivon in druge zgodbe.

Znanstvenica in publicistka ddr. Marija Stanonik je literarna etnologinja in strokovna sodelavka na Inštitutu za narodopisje Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter dolgoletna predavateljica na mariborski in ljubljanski Univerzi. Leta 2000 je prejela Murkovo nagrado, ki jo podeljuje Slovensko etnološko društvo, leta 2012 pa Štrekljevo nagrado.

Gospa Marija je v pogovoru z učiteljico Anito pripovedovala o svojem otroštvu in domači vasi, o njenih začetkih branja in o tedanji šoli. Predstavila nam je svojo pot do življenjskega poslanstva zbiranja, urejanja in objavljanja slovstvenega gradiva.

Vsem pa so se vtisnile v spomin njene misli: “Korenine pri cvetlici morda niso lepe in zanimive, a kakšna lepota zrase iz korenin; kakšni cvetovi, lepi in dišeči! In ravno tako je z našimi koreninami, našim narodom, našim jezikom! Varujmo in cenimo ga!”

Prireditev so z recitacijami, zaigranimi besedili, petjem in igranjem obeležili naši učenci. V popoldanskem času pa si je gospa Stanonik pod vodstvom učiteljic Cecilije in Anite ogledala okolico Pivke in spoznala zgodbe in ljudi, povezane z literarno zgodovino občine in bližnjih krajev.

Pa še delček Pavčkove pesmi, po kateri je prireditev dobila ime:

“Treba je mnogo preprostih besed
kakor:
kruh,
ljubezen
dobrota,
da ne bi slepi v temi
na križpotjih zašli
s pravega pota …”

(Tone Pavček)

Vesel in ponosen dan državnosti vsem skupaj!

 

 

(Skupno 174 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost