Skoči na glavno vsebino

Zaključna prireditev projekta GOLEA

V sredo. 3. 6. 2015, je na prizorišču pred novogoriško mestno hišo potekala zaključna prireditev projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah z OVE in URE dnevom 2015 z naslovom »Iz preteklosti v prihodnost«.

Po petih letih na Primorskem zaključujemo uspešen projekt Obnovljivi viri energije v primorskih občinah, ki je financiran s sredstvi Švicarskega prispevka in vključenih občin Brda, Tolmin, Cerkno, Pivka, Ilirska Bistrica, Piran, Šempeter-Vrtojba, mestnih občin Koper in Nova Gorica ter Triglavskega narodnega parka. Kot izvajalska agencija projekt vodi Goriška lokalna energetska agencija – GOLEA.
Dogajanje se je začelo z gledališko triologijo »Don Kihot med preteklostjo in prihodnostjo«. Gledališka trilogija, ki jo je režirala Samanta Kobal, je pred udeležence postavila vprašanja varovanja narave, onesnaževanja vseh vrst, ponovne uporabe in iskanja rešitev nanje. Trilogija je predstava treh šol:

učenci OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, Podružnična šola Vrtojba so v zgodbi »Don Kihot pri kraljici vetra« odigrali dogajanje v preteklosti, v letu 1517. V tistem času je narava še neokrnjena, a zametki človeškega hlepenja po obvladovanju narave in človeka so že vidni. Čudni nagon po vladanju se pojavi pri Modrineji, Dulcinejini sestri. Željo ji uresničijo čarobne lutke. Vendar plemenito srce, iznajdljivost in pogum Don Kihota in Sancho Panse premagata vse ovire. A vse povedano ostane nekje zapisano. V oblaku.

Učenci OŠ Miren so v zgodbi »Don Kihot na dvornem slavju« v sedanjosti, v letu 2015 ujeli oblak iz preteklosti. Oblak se je ustavil in nad dvor in dvorjane izpusti vsebino svojega trebuha. Nad dvorjane se usuje veliko zlobe, jezikavosti, nestrpnosti, oholosti, prepirljivosti. Še dobro, da sta na poti do dvora Don Kihot in Sancho Pansa, ki vsa nasmejana in dobre volje pričakujeta dvorno slavje ne pa huronskega prepiranja. Ne moreta verjetni ušesom, kaj slišijo in očem, kaj vidijo. Vendar plemenito srce, iznajdljivost in pogum Don Kihota in Sancho Panse premagata vse ovire. A vse povedano ostane nekje zapisano. V oblaku.

Učenci OŠ Košana so v zgodbi »V kraljestvu Smrgodol« v prihodnosti is ujeti so v plastiko in dolgčas. Navidezno popolno kraljestvo ogroža veter. Poleg vsakodnevnih neprilik, ki jih povzroča veter, za nameček pripiha tudi oblak slabe volje, jeze, zavisti, obupa, ki dotolče kraljestvo. Oblak zaneti prepir, zato je rešitev pred oblakov in vetrom še daleč. Na srečo obstaja tudi v tem kraljestvu znanstvenik, ki “ujame kar dve muhi na mah”. Nariše načrte za vetrnico, ki bo ujela veter, odpihnila oblak slabe volje stran in dala življenjsko energijo. Kraljestvo pa bo spet zaživelo v sožitju, prijateljstvu, ljubezni, dobri volji in spoštovanju.

Trilogija je vse udeležence navdihnila in posebej smo z navdušenjem spremljali sceno in kostumografijo, ki ju je režiserka postavila s pomočjo idej in spretnih rok nastopajočih učencev in njihovih mentorjev. Scena in kostumi so nastali po načelu 3R: zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj, zato so uporabili rabljena oblačila, rabljene predmete in embalažo. Z drugačno uporabo ploščadi med novogoriško knjižnico in stavbo gledališča smo oblikovali oder in parkirišče ter travnik spremenili v prizorišče prireditve.

Gledališka predstava je nastala na temeljih koncepta letošnjega OVE in URE natečaja , ki ga je GOLEA tokrat obljavila že tretjič, tokrat z naslovom »S ponovno uporabo iz zgodbe v resničnost«. Natečaj je šole spodbujal k ponovni uporabi materialov, oblačil in odpadkov in zato so učenci ustvarjali izdeleke / kostume in z njimi ponazorili ključen lik ali več likov iz prepoznavne zgodbe – pravljice, otroške ali mladinske literature, filma, gledališke predstave, stripa itd.

V nadaljevanju doganj na prireditvi je zato potekala slavnostna razglasitev zmagovalcev letošnjega natečaja. V vsaki starostni skupini je komisija izbrala najboljše izdelke prijavljenih šol in vsi so bili enakovredni.

Lepošnji zmagovalci so:

 
Kategorija VRTCI

–       Vrtec Miren, skupina Metulji z izdelkom Rokavička

–       Vrtec  Šentviška gora z izdelkom Pepelka v obleki za ples

–       Vrtec Dolenja Trebuša z izdelkom Vesoljci

–       Komisija je izrazila željo, da posebej pohvalimo vse otroke in vzgojiteljice vrtca Most na Soči za celovit pedagoški pristop k tematiki natečaja.

Kategorija I. triada

–       OŠ Bogomirja Magajne Divača, 1.a razred z izdelkom Videk v novi srajčici

–       OŠ Bogomirja Magajne Divača, 1.b razred z izdelkom Brkonja Čeljustnik

–       OŠ Antona Globočnika, podružnica Bukovje z izdelkom Pepelkina sreča

Kategorija II. triada

–       OŠ Solkan 4.a razred z izdelkom Stara hiša št. 3

–       OŠ Solkan, 4.b razred z izdelkom Drejček in trije marsovčki

–       OŠ Šmarje pri Kopru s Povodnim možem

–       OŠ Idrija, Podružnica z otroci in mladostniki s posebnimi potrebami iz bližnje in daljne okolice Idrije in Cerknega, skupina 7-12 let z Lačno gosenico

Kategorija III. triada

–       Ledena kraljica iz OŠ Livade iz Izole

–       Simsonova mama, Kraljica Elsa in Angelico iz filma Pirati s Karibov, vsi iz OŠ Miren

–       La sirenetta/Morska deklica – OŠ Vincenzo e Diego de Castro Piran

–       Vidkova srajčica iz OŠ Idrija, Podružnica z otroci in mladostniki s posebnimi potrebami iz bližnje in daljne okolice Idrije in Cerknega skupina 15-25 let

Sočasno s podelitvijo nagrad zmagovalcem natečaja je v avli novogoriškega gledališča potekala zaključna predstavitev rezultatov projekta. Direktor agenicje GOLEA Rajko Leban je gostom predstavil dosežke projekta »Obnovljivi viri energije v primorskih občinah« v okviru katerega smo postavili sončno elektrarno na protihrupni ograji hitre ceste pri Bazari, prenovili 12 kotlovnic šol in knjižnice s kotli na lesno biomaso, energetsko sanirali 7 objektov ter izvedli zelo obsežen in kompleksen izobraževalni program, ki je obsegal izobraževanja učiteljev, krožke in tehnične dneve na temo obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije, OVE in URE didaktične pripomočke za pouk, natečaj, OVE in URE dan ter Brunarico obnovljivih virov. Prav za ta izobraževalni program smo konec aprila prejeli Energetsko nagrado.

Na prizorišču na travniku so primorske šole pokazale kaj vse so v zadnjih treh letih ustvarjale na temo obnovljivih virov in učinkovite rabe energije ter trajnostnega razvoja, otroci so delali poskuse na Experia in eHiša postojankah, vozili električno kolo ali skuter ter testirali Fajn Bicikl in kolo na sončne celice, zabavali so se s Piko Friko, se igrali na igralih, preizkusili so se v igranju švicarskega inštrumenta »Alpski rog« in skupaj so repali s Trkajem.

Prireditve se je udeležilo tisoč otrok primorskih šol in vrtcev ter dvesto gostov, med njimi tudi veleposlanik Švice v Sloveniji Nj. Eksc. Pierre-Yves Fux in gostje iz Švice, predstavniki Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, vodja tehnične pisarne na Ministrstvu na infrastrukturo Tilen Smolnikar, številni župani, direktorji in predstavniki primorskih občin, ravnatelji šol in vrtcev ter predstavniki Triglavskega narodnega parka.

Vir besedila: GOLEA  Povezava na njihovo spletno stran: GOLEA

Avtor nekaterih fotografij: David Verčič

 

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost