Skoči na glavno vsebino

Spomladanska tržnica 2017

Pregovor pravi, da če na njivo nič ne posadimo, zrase plevel. Tudi v življenju je tako. Vedno imamo možnost vplivati na to, kaj bo zraslo, zato učence v podaljšanem bivanju učimo, da lahko veliko naredijo sami in ni treba vsega kupiti v trgovini. V šoli se učijo znanja za življenje, učijo se samostojnosti in prevzemati odgovornosti.  Učijo se biti aktivni posamezniki, ki ne bodo le čakali, kaj jim bo življenje prineslo, ampak se bodo sami odločali, kaj bodo posejali na svoje njive.

Na življenje in delo v šoli imajo velik vpliv naravni ritmi letnega časa. Zato se pozimi kepamo, spomladi sadimo, jeseni pobiramo plodove. Da ne ostane le pri besedah, vsako leto organiziramo  jesensko in spomladansko tržnico, kjer med seboj menjavamo sadike, plodove in semena.

In tako smo pričakali letošnjo spomladansko tržnico, ki je pokala po šivih. Vesel  začetek s harmoniko in šolski pevci so poskrbeli za dobro voljo. Ponudba na tržnici je vsako leto večja in bolj zanimiva. Na njej poleg učencev sodeluje vedno več zaposlenih na šoli, ki se zavedajo, da je otroško veselje zato še večje. Dobijo se različna stara semena in doma vzgojene sadike. Najbolj pridni svoje lončke opremijo z napisi.

Pozdrav, dogovarjanje, barantanje, menjavanje, primerjanje, zahvala …, o, marsikaj se učimo in naučimo. Še pred menjavo pa moramo vedeti, kaj potrebujemo oziroma, česa doma nimamo, pa želimo imeti.

Nabor jedi za degustacijo se širi in je smiselno povezan z letnim časom. Letos smo zaposleni pripravili: konopljin čaj, piškote s koprivami, razpokančke s pehtranom, špargljeve tortice, ferdinandove štruklje, bananine palačinke, ajdovo solato, čemažev kruh, koprivin burek in koprivin zavitek, čokoladne in čemaževe mafine pa morda še kaj. Lahko bi rekli, da se je za vsaka usta, sladka ali slana, kaj dobrega našlo.

Dogajanje so letos lepo popestrili tudi zunanji obiskovalci, ki so si lahko izbrali sadiko po želji. Na razpolago so bile tudi sadike razvpitega paradižnika z izredno velikimi plodovi.

Trudili se bomo, da bodo naše tržnice vedno dobro založene, da bo vsak našel kaj zanimivega zase in da boste vedno lahko pokusili kakšno zanimivo, nevsakdanjo jed ali napitek.

Mojca Žnidaršič

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost