Skoči na glavno vsebino

Zakaj je vzgoja otrok postala tak problem?

V ponedeljek, 9. 11. 2015, je našo šolo obiskala ga. Lia Katarina Kompan Erzar, predavateljica, psihologinja, terapevtka, pa tudi mama dveh otrok, ki sta ji pomagala postati nekaj, kar brez njiju ne bi bila. Tako pravi.

Številne knjige in časopisni članki o vzgoji, s katerimi danes bombardirajo starše, lahko v njih vnašajo zmedo in dvom o tem, ali so dobri starši. Vendar se od staršev ne zahteva, da so popolni. Niti ne morejo biti. Raziskave so pokazale, da se starši v 80% napačno odzovejo na otrokove potrebe ali stiske. Le 20% se jih že v prvo dobro odzove na otroka. S tem ko starši poskušajo znova in znova najti pot do otroka, se učijo biti starši in v tem postajajo vsak dan boljši.

Največ kar lahko starš da svojemu otroku je, da je pripravljen z njim preživljati čas in mu pomagati pri soočanju  z različnimi izzivi. Starš in otrok najbolj rasteta in zorita eden ob drugem. Starš je tisti, ki mora otroku pomagati ustvariti varno čustveno okolje, v katerem bo gradil svojo samozavest. Ob staršu otrok v varnem okolju spoznava, kaj zna in česa ne. To je temelj, na katerem lahko šola gradi naprej, s tem ko pomaga otroku spoznavati, kaj vse se lahko nauči, če je pozoren.

Manja Žeželj

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost