Skoči na glavno vsebino

Spomladanska tržnica in Štefeta semen 2014

V sredo, 23. 4. 2014, smo na šoli uspešno izpeljali tradicionalno spomladansko tržnico, kateri se že drugo leto pridružuje Štafeta semen. Že sprehod skozi garderobo učencev je dal slutiti, da se danes na šoli dogaja nekaj posebnega: po klopcah ali pod njimi so bili zloženi zabojčki in košarice, polne lončkov različnih sadik, lepo opremljenih z napisi.

Tudi semena so bila lepo zapakirana v papirnatih vrečkah, okrašenih s cvetovi in drugimi vzorčki …, kako skrbno so se učenci in starši pripravili na dogajanje – res najlepša hvala!

Otvoritev tržnice se je začela s kratko predstavitvijo rastlin in semen, saj je bilo kar nekaj rastlin učencem še nepoznanih. Na razpolago so bila semena starih sort fižola, pastinaka, repice, koriander, več vrst buč, rož, solat, radiča, rukole, sadik paradižnikov, križnic, cvetja, solate, bazilike, šetraja, pora, marjetice, bučke, bršljanke, luštreka, pehtran, jagode, čemaža ter zelišč – limonastega ožepka, hermelike, mete, melise, pegastega badlja, žajblja, dobre misli, kamilice … Sadike in semena so zamenjale svoje lastnike, nekatere celo večkrat, in prav vsak je odnesel domov več kot je prinesel. Sadike, ki so zmanjkale, so še naslednji dan našle pot do novih lastnikov.

Za popestritev smo pripravili degustacijo treh zeliščnih namazov s čemažem, dobro mislijo in peteršilja s česnom, ki so učencem, presenetljivo, zelo ugajali. Odžejali smo se lahko s svežim sadnim sokom iz jabolk, pomaranč, korenja z dodatkom mete in melise. Pokusili smo veganski velikonočni kruhek. Dogajanje so popestrili še mladi zajčki in račke tekačice Kmetijskega krožka.

Za nami je res pestro dogajanje. Sedaj nas čaka še sajenje in skrb za rastline, jeseni pa bomo del svojega pridelka ponudili na jesenski tržnici – že sedaj lepo vabljeni!

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost