Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

Letos smo se še posebej razveselili tradicionalnega slovenskega zajtrka, saj smo ga ponovno lahko pripravili skupaj v jedilnici. Ob 8.00 smo se vsi učenci in zaposleni OŠ Košana zbrali ob obloženih mizah v jedilnici. Za uvod sta nas v mirno jutro popeljali sedmošolki Živa in Zala, ki sta nam zaigrali na kitaro. Devetošolci so nas spomnili, da je tradicionalni slovenski zajtrk osrednji dogodek Dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji petek v novembru. Letos je to, današnji, 18. november 2022.

Tradicionalni slovenski zajtrk prinaša dve osnovni sporočili: Poudarja pomen sestavljanja jedilnikov z lokalnimi sestavinami in pomen rednega zajtrkovanja. Zajtrk naj postane zdrava navada pri čim več ljudeh. Želimo pa si, da bi predvsem za otroke postal zajtrk kot poseben vsakodnevni praznik. Letošnja osrednja tema je mleko in mlečni izdelki s sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Dobrote, pripravljene na mizah, so nas že vabile, zato smo si z veseljem postregli s tradicionalnimi živili, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje lokalnega oziroma slovenskega porekla. Sam projekt spodbuja, da po lokalnih živilih posežemo tekom celega leta in jih kupujemo tudi na najbližji kmetiji ali zadrugi. Za nas so živila prispevali naslednji lokalni pridelovalci: maslo in mleko: Kmetija Štefetovi, Petelinje, Jabolka: Loa, d.o.o., med pa Čebelarsko društvo Pivka. Poudarili smo tudi pomen čebel kot najpomembnejših opraševalk rastlin. Opraševanje omogoča razvoj, obstoj in razširjanje rastlinskih vrst, pomembno vpliva na pridelavo hrane za ljudi in živali. Opraševanje je tudi pomembno za ohranjanje biotske pestrosti v naši državi. Čebelji pridelki so odlična, varna in zdrava prehrana. Storiti moramo vse, kar je v naši moči za ohranitev kranjske čebele!

Za zaključek zajtrka nam je petošolec Jan na harmoniko zaigral  Slakovo pesem Čebelar. S to pesmijo smo tudi zaključili današnji tradicionalni slovenski zajtrk, saj se jo po tradiciji na vseh šolah zapoje ob 10.00 uri.

Sledilo je ustvarjanje učencev na temo čebelarstva – za šolo imamo v izdelavi novo pridobitev – šolski čebelnjak, ki nam ga je donirala Čebelarska zveza Slovenije. Okrasiti ga nameravamo z ustvarjalnimi idejami naših učencev – zato so učenci od 5. do 9. razreda danes risali svoje osnutke za panjske končnice.

Veseli smo bili, da so nas na ta dan s svojim obiskom počastili župan Robert Smrdelj in drugi predstavniki  Občine Pivka ter predstavniki Čebelarskega društva Pivka. 

Prispevek o TSZ na spletni strani občine Pivka

(Skupno 187 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost