Skoči na glavno vsebino

Kulturni dan v Ljubljani

V torek, 28. 3. 2017, smo v Ljubljano odšli z učenci od 5. do 9. razreda z namenom, da si ogledamo in osvežimo spomin na nekatere njene znamenitosti, da se kulturno izobražujemo in širimo polje svojega vedenja in izkušenj o kulturnih zvrsteh in načinih umetniškega izražanja.

V dopoldanskem času smo se najprej sprehodili po Ljubljani, imenovali nekaj trgov in pomembnih stavb, potem pa se razdelili v dve skupini. S petošolci in šestošolci smo šli v Narodno galerijo, kjer smo prijetno presenečeni v avli naleteli ravno na sprejem naših orlov. Nato pa si v ogromnih galerijskih prostorih podrobneje ogledali tri slike, na katerih so bili upodobljeni ljudje, in razmišljali, kaj nam slikarji z njimi sporočajo in na stripovski način prikazali kaj bi rekli ljudje na sliki. Po ogledu smo naredili hiter pohod proti vrhu Rožnika – Cankarjevemu vrhu.

Učenci od 7. do 9. razreda so si ogledali in poslušali opero Figaro. Najprej je učence navdušila njena elegantna notranjost. Posebej zanimiv je bil tudi orkester, ki je ob vstopu v Opero preigraval note. Ko se je opera začela, je na glavno mesto stopil dirigent in s tem občinstvu naznanil pričetek. Obnemeli smo ob sijajnih glasovih pevcev. Večkrat smo se zaradi hudomušnih prizorov tudi nasmejali, obenem pa z navdušenjem ugotovili, da kljub temu, da je Figaro napisan v italijanskem jeziku, lahko besedilo z lahkoto spremljamo.  Namreč, nad odrom so se izpisovali nadnapisi v slovenskem in tudi v angleškem jeziku. Tako smo se izobraževali kar v treh jezikih. Ko se je opera končala, smo v bližnjem parku pomalicali in se polni kulturnih vtisov in melodij v ušesih vrnili proti avtobusu in nazaj domov.

 

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost