Skoči na glavno vsebino

ND – Ekomuzej

?

 

Učenci od 5. do 9. razreda so si ogledali Ekomuzej pivških presihajočih jezer. Ta  predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer.

Po ogledu muzeja nas je vodička  popeljala na sprehod k enemu od jezer.  To je Petelinjsko jezero, ki leži ob vznožju Okrogleka v ovalni globeli,  z  dnom na 532 m nadmorske višine. Je najnižje ležeče jezero, zato se v njem voda zadrži najdlje, tudi do 6 mesecev. Voda privre na površje v južnem delu, ponikne pa na južnem in severnem kocu. Od tam gre voda pod zemljo v Žejske izvire in dalje v reko Pivko. Ko se jezero posuši, presahnejo tudi izviri. Globina jezera doseže povprečno 12 metrov, površine pa zajema 0,74 km2, kar ga uvršča na drugo mesto po velikosti med pivškimi presihajočimi jezeri.

Na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera pa deluje tudi  čistilna naprava Živa, nepogrešljiva infrastruktura za potrebe ohranjanja čiste vode, še posebej na občutljivem kraškem terenu, ki ima zelo slabe samočistilne sposobnosti.

V okviru vodenega ogleda smo se  seznanili s postopki biološkega čiščenja odpadnih voda, ogledali interpretacijsko sobo, ki je namenjena ozaveščanju o pomembnosti varstva vodnih virov, ter krajši film o čistilni napravi.

 

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost