Skoči na glavno vsebino

22. april – svetovni dan Zemlje

Zemlja je eden izmed planetov Osončja ter edini prostor v Osončju, na katerem sta se razvila življenje in človeštvo.  Znanstveniki česa podobnega v vesolju še niso odkrili. Torej smo in imamo nekaj enkratnega! Tega bi se morali vsi zavedati.

V ta namen so učenci izbirnega predmeta astronomija Osnovne šole Košana pripravili delni naravoslovni dan. Z njim so želeli poudariti, da nam Zemlja daje vse, kar potrebujemo za življenje in da je naš planet živo bitje, za katerega je potrebno skrbeti, ga negovati in mu tako izkazovati hvaležnost za gostoljublje. Naša hrana, voda, celoten način življenja – prav vse prihaja iz narave. Zavedati pa se moramo, da  Zemljo, ki je naš dom vedno bolj uničujemo – zlasti naravo.

Učenci so najprej pripravili kratko predstavitev o Zemlji – planetu, na katerem živimo. Predstavili so namen svetovnega dneva Zemlje, nato pa je sledil kviz, kjer so izpostavili, kako zelo je pomemben pravilen odnos do našega planeta z vidika ločevanja in odgovornega ravnanja z odpadki, varčevanja s pitno vodo, omejevanjem izpustov toplogrednih plinov, varčevanja z energijo, odgovornega ravnanja z gozdovi in z živalmi … Končali pa so z mislijo, da je največ, kar lahko naredimo zase, za ljudi okoli sebe in za naš planet, da imamo radi sebe in druge ljudi, živali ter naravo. In konec koncev tudi naš prelepi enkraten planet. Kajti, če imamo nekaj radi, se obnašamo do tistega bolj odgovorno.

Alenka Valenčič

(Skupno 174 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost