Skoči na glavno vsebino

Ščivon in druge zgodbe – predstavitev knjige

Koliko truda in ljubezni je bilo treba, da se je v petek, 29. januarja 2016, zgodilo nekaj tako prijetnega in sproščenega!

Na predstavitvi knjige Ščivon in druge zgodbe, v kateri je učiteljica Cecilija Pavlovič zbrala stare zgodbe, pesmi, reke, molitvice in uganko, je bilo zaključeno delo mnogih let, saj je zbiranje trajalo od leta 2004.

Vse zapisano krasijo ilustracije učencev naše šole. Učiteljica je na sami predstavitvi, ki jo je vodila gospa Magdalena Svetina Terčon, povedala, da knjige ne bi bilo brez ljudi, ki so ji po učencih pošiljali zapise. Tako se je njim in seveda učencem prisrčno zahvalila. Zahvalila pa se je tudi vsem donatorjem, sponzorjem in sodelavcem za pomoč.

Seveda, se je na sami predstavitvi zbralo veliko ljudi, ki so z zadovoljstvom prisluhnili kulturnemu programu in sami predstavitvi. Kulturni program je vseboval branje nekaterih zgodb in pesmic s knjige, nekatere zgodbe pa so bile zaigrane in prebrane v narečju. Poleg bralcev in igralcev se je na prireditvi predstavil tudi harmonikaš in zborček naše šole pod vodstvom učitelja Davida Rop. Pravi čar temu svetlemu in s toplino prežetemu večeru je podarila zbirateljica slovenskega ustnega izročila, poustvarjalka – pevka in pripovedovalka pravljic Ljoba Jenče, ki je tudi napisala spremno besedo v knjigi. Prebrala je del zapisanega, nato pa poslušalcem povedala še eno pravljico v svojem narečju. Knjigi je podarila spremno besedo še znanstvenica, akademkinja in publicistka profesor doktor Marija Stanonik, ki se predstavitve žal ni mogla udeležiti. Njen zapis je prijetno predstavila voditeljica.

Prijetno in sproščeno vzdušje se je nadaljevalo tudi po zaključku predstavitve, kjer so se spontani klepeti kar vrstili.

Pa je ohranjen še en delček zgodovine naših prednikov. Vse pohvale in čestitke, draga sodelavka!

Zapisala: Marija Mršnik


Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste si vzeli čas in pogumno povedali in zapisali zgodbe, šaljive pesmice, povedke, molitvice, uganko, pregovore. Brez Vas ne bi bilo te knjige. Posebna hvala vsem učencem, ki so v vseh teh letih sodelovali pri nastajanju te knjige z besedili in ilustracijami.
Najlepša hvala gospe ddr. Mariji Stanonik in gospe Ljobi Jenče za spremno besedo ter nasvete.

Stare pripovedi, šaljive pesmice, pravljice sem imela rada že kot otrok in tudi potem, ko sem odrasla. Rada sem jih brala, še raje poslušala. Zelo me je pritegnil njihov življenjski nauk.
Na Košanskem sem začela zbirati stara besedila leta 2004. Prva besedila so bila nekaj posebnega, vendar se mi je zdelo, da jih imam premalo za objavo v knjigi. Potem sem vsako leto prosila učence, da mi prinesejo kakšno staro zgodbo, pesmico. Vmes je nekaj let zbiranje gradiva za knjigo zamrlo. Lansko leto pa se je enajstletno zbiranje zgodb, pesmi, molitev, opisov običajev in dogodkov, ki so jih v družini in na vasi pripovedovali iz roda v rod, zaključilo. Zelo smo veseli, da smo v našem lokalnem okolju uspeli zbrati toliko zanimivega in zabavnega gradiva. Ob zavedanju bogastva našega kulturnega izročila in da spomini ne bi šli v pozabo, smo se odločili zbrano gradivo izdati v lični knjigi. Knjiga je dobila naslov po prvi zgodbi, ki sem jo dobila, zato sem jo tudi uvrstila na prvo mesto v knjigi. V prvi vrsti gre tu za zgodbe, ki še niso bile objavljene, so se pa ohranile s pomočjo pripovedovanja. Otroci so mi večkrat povedali marsikakšno zgodbo, pesmico, ki so jo slišali od starejših ljudi. Glede na to, da je pogovora med starejšimi in mlajšimi vse manj, se mi je zdelo dobro vse to zapisati. Mislila sem, da bo čas zbiranja krajši, pa se je razvlekel na toliko let. Zadnja faza pa je potekala zelo, zelo hitro.

Na povabilo naj prinesejo kakšno staro zgodbo, pesem so se nekateri hitro odzvali in z veseljem naredili zapis. Nekateri pa se niso čutili poklicane za to, se jim ni zdelo vredno zapisati. Ker pa sem bila vztrajna, včasih malo sitna, so se ojunačili tudi tisti, ki se jim je zdelo, da njihovo besedilo ni toliko zanimivo.

Moj namen je bil, da bi zbrala čim več besedil iz širšega okoliša in da bi bila zastopana vsa področja. Zdi se mi lepo, da so otroci sami šli do starejših ljudi in jim prisluhnili. V knjigi so strašljive, hudomušne, vesele zgodbe, pa tudi pesmi, molitvice, samo ena uganka in reki. Ilustriranje je potekalo zelo dolgo. Najprej je bilo potrebno temeljito prebrati besedilo, potem je sledil natančen razgovor o delu. Zahtevnejša besedila so tudi večkrat ilustrirali. Včasih je bilo več ilustracij in je bilo potrebno izbrat eno. Včasih so učenci z velikim veseljem začeli delat, pa dela niso končali. Zelo veliko truda je bilo potrebno, da se je vsa besedila ilustriralo. Pogosto so bili ob koncu presrečni, kako jim je uspelo.

Sodelavki sta predlagali, da bi prosila gospo ddr. Marijo Stanonik in gospo Ljobo Jenče za spremno besedo. Prijazno sta se odzvali, zato se jima toplo zahvaljujem.

Iskrena hvala vsem, ki ste sodelovali pri nastajanju knjige in mi pomagali. Upam, da bo branje v veliko veselje. Kolegica slovenščine mi je že povedala, da bo vključila besedila v pouk slovenščine.

Še naprej se bomo trudili, da bomo naše učence vzgajali s čutom za ohranjanje naše kulturne dediščine in bogatega ljudskega izročila in jih spodbujali, da zapisujejo zgodbe.

Knjigo posvečam vsem otrokom, ki sem jih učila.

Cecilija Pavlovič


 

ZAHVALA

Hvala vsem učencem, ki ste prebirali zbrano gradivo, ga zaigrali, povedali v košanskem narečju, pevskemu zboru in učitelju Davidu Rop, solistom Ianu Avsec, Klari Pavzin, Arnu Avsec in harmonikašu Jaki za igranje.

Hvala knjižničarki Katji Čekada, ki mi je bila v veliko pomoč pri urejanju besedil, računalniški obdelavi, stikih s tiskarno, oblikovanju vabil, panoja.

Hvala učiteljicam: Veri Brožič in Aniti Nedeljkovič Andlovic za jezikovni pregled, Mariji Mršnik za pripravo učencev na nastop v košanskem narečju.

Zahvaljujem se učiteljici Mojci Žnidaršič za pripravo daril – solnic, ki jih je oblikovala skupaj z učenci podaljšanega bivanja.

Hvala učiteljici Urški Tušar za pomoč pri pripravi scene.

Hvala gospe ravnateljici Nevi Brce za večmesečno podporo in pri urejanju finančnih dogovorov s tiskarno Mljač.

Hvala gospe Nataši Kamenšek za pomoč pri prodaji knjige.

Hvala tiskarni Mljač, vsem sponzorjem, donatorjem. Tisti, ki so dali svoj prispevek po tiskanju knjige, žal niso navedeni v njej.

Hvala vsem delavcem OŠ Košana pri organizaciji predstavitve.

Hvala tudi voditeljici Magdaleni Svetina Terčon.

In na koncu seveda tudi Vam Vsem, ki ste bili v petek z menoj.

 

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost