Skoči na glavno vsebino

Naše knjigice znova med finalisti natečaja JSKD

Knjigice naših učencev so tudi letos v izboru nagrajenih glasil, ki bodo razstavljeni na XXVIII. srečanju Roševi dnevi 2015.

Srečanje bo potekalo v sredo, 18. marca 2015, v Celju – v sodelovanju z JSKD OI Celje, OŠ Frana Roša Celje in Osrednjo knjižnico Celje.

“Komisija (prof. Miha Mohor, urednik, pisec in slavist, ter Barbara Rigler, odgovorna urednica revije Mentor) je v sredo, 10. februarja 2015, pregledala vsa prispela šolska literarna glasila. Na naš razpis se je odzvalo 33 osnovnih šol in 6 gimnazij oz. srednješolskih centrov. Prejeli smo 53 različnih literarnih publikacij, ki so nastajale med osnovnošolci, in 6 glasil z literarno ustvarjalnostjo dijakov. Pri izbiranju smo bili pozorni na posamezne šolske literarne liste in posebne literarne dosežke. Večina glasil dosega razveseljiv kvalitetni nivo, pri najboljših glasilih se v ozadju vidijo metode in oblike sodobnega pouka – rezultati ne pridejo sami od sebe. Kriteriji, ki so nas vodili pri izbiranju šolskih literarnih glasil, so: pestrost književnih zvrsti in vrst (rezultat kvalitetnega pouka besedilnih vrst in dela v delavnici ustvarjalnega pisanja), pregledna urejenost lista, pristnost otroškega/dijaškega izraza, jezikovna skrbnost, likovna in grafična podoba lista, učinkovito organiziran uredniški odbor, obvezni podatki v kolofonu, lektoriranje in navsezadnje ekološka utemeljenost izdajanja glasil na fizičnem papirju …. Vse prispele publikacije smo ocenjevali tudi po izvirnosti zamisli in uresničenju zastavljenih ciljev.

Posebna pohvala šoli za večletno rast na literarnem področju (zbornik festivala mlade literature Urška ob jubileju) OŠ KOŠANA
Mentorici: Cecilija Pavlovič in Marija Mršnik

Knjige:
Čudežni čevlji;
Huda pot;
Pesmice o mami, Pesmice o atu;
Prijatelji za vedno;
Pripoved popotnikov, Utrujen;
Vitez in konji

Utemeljitev: Projekt knjižic, ki ga vodi mentorica Cecilija Pavlovič s sodelavko Marijo Mršnik, kaže na večleten mentoriran pouk branja in pisanja, na odlično knjižno in likovno vzgojo, ki ju domiselno prepletajo z matematičnimi nalogami in osvojenim šolskim znanjem – učenci so ves čas ustvarjalni subjekt. Knjižice odlikujejo izvirna otroška ilustracija ter ustvarjalna besedila, ki so jih otroci pisali vsak posebej (nanizanke) ali skupaj (kolektivna zgodba). Še vedno velja, da z malo sredstvi dosežemo največji učinek.

Zahvaljujemo se vsem osnovnim in srednjim šolam za sodelovanje na natečaju in vas prijazno vabimo na odprtje razstave vseh prispelih literarnih glasil. Razstava bo potekala v okviru srečanja XXVIII. Roševi dnevi 2015 v sredo, 18. marca 2015, ob 16.15 v Osrednji knjižnici Celje. Vse nagrajene šole bodo prejele priznanja in literarne nagrade. Razstava glasil in drugih publikacij s prispevki osnovnošolskih in srednješolskih ustvarjalcev bo odprta od srede, 18. marca 2015, do petka, 3. aprila 2015.
Čestitamo!”

Barbara Rigler, samostojna strokovna svetovalka za literarno dejavnost pri JSKD RS

Rezultati izbora so objavljeni na spletni strani:

http://www.jskd.si/literatura/natecaji_literatura/rosevi_dnevi/2015/rezultati_samozalozniska_15.htm

 

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost