Skoči na glavno vsebino

Naravoslovni dan – Astronomija

V petek, 25. 10. 2013, je bil izveden naravoslovni dan z naslovom Astronomija. Tokratni naravoslovni dan, za učence 7., 8. in 9. razreda, je bil posvečen astronomiji in nekaj malega tudi biologiji. Z njim smo skušali učne vsebine, ki naj bi se izvajale pri pouku fizike in biologije, prikazati na drugačen način.

Naravaslovni dan se je izvajal na OŠ Prestranek, saj so se ga udeležili tudi tamkajšnji učenci 8. in 9. razreda. Popestrili smo ga s predavanji in ogledi filmov v planetariju, ter izvedbo dveh delavnic. Učenci so bili razdeljeni v tri skupine, ki so krožile med planetarijem in dvema delavnicama.

Planetarij (8 x 8 m in višine 4 m) je sestavljen iz dveh komponent: projekcijske naprave in šotora v obliki kupole.

V planetariju so si učenci ob predavanjih, lahko ogledali kar najbolj realno sliko nočnega neba in objektov na nebu kot so planeti, meglice galaksije, zvezde, gibanje planetov v našem osončju … Predavanje sprikazi v planetariju je zajemalo:

– spoznavanje nočnega neba,

– nastanek ozvezdij in njihova povezava z grško mitologijo,

– spoznavanje lastnosti zvezde Severnice,

– pregled planetov,

– pogled ostalih objektov v vesolju (galaksije, meglice),

– prikaz velikosti zvezd in primerjava velikosti z planeti,

– prikaz filma o poletih v vesolje in o potovanju po človeškem telesu.

Drudi del naravoslovnega dne, pa se je izvajal v delavnicah. V prvi delavnici so učenci še nekaj več izvedeli o zvezdah, s pomočjo zvezdne karte in filma. Izdelali so si tudi svojo vrtljivo zvezdno karto. Za opazovanje zvezd je seveda nepogrešljiv teleskop, zato so spoznali tudi tega.

V drugi delavnici so učenci spoznali kaj je to camera obscura, in jo tudi izdelali.

Camera obscura (latinsko temna soba) je predhodnica sodobnega fotoaparata. V osnovi je to škatla, ki je v notranjosti počrnjena, skozi majhno odprtino pa vanjo vdirajo svetlobni žarki. Na njeni zadnji steni nastane obrnjena slika predmeta pred odprtino. Načelo delovanja te naprave še dandanes posnemajo fotoaparati in kamere. Beseda kamera izhaja prav iz izraza camera obscura.

Naravoslovni dan naj bi se zaključil z ogledom sonca skozi teleskop, ki je bil postavljen zunaj, za šolo. Žal pa je to uspelo le nekaterim učencem, kajti ostalim so ponagajali oblaki na nebu, ki so zakrivali sonce.

Alenka Valenčič

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost