Skoči na glavno vsebino

Ogled gozdne hiše Mašun in sprehod po Mašunski gozdni učni poti – ND

V sredo, 12. 10. 2022, je na Mašunu za učence od 5. do 9. razreda potekal naravoslovni dan. Najprej smo si po prihodu na Mašun, razdeljeni v dve skupini, ogledali prenovljeno gozdno hišo Mašun, katero bogati stalna razstava o velikih zvereh, in se tako uporablja kot izobraževalno središče Zavoda za gozdove Republike Slovenije. Odprta je za vse, ki želijo spoznati življenje oz. preživetje velikih zveri, ki prebivajo v Sloveniji (volku, risu in medvedu).

Tudi obnovljena gozdna učna pot prinaša številne nove informacije o življenju velikih zveri in snežniških gozdovih. Pod geslom “Velike zveri soustvarjajo najboljše gozdove. Spoštujmo jih!” se gozdna hiša, kot tudi gozdna učna pot posvečata zlasti pomenu in vlogi velikih zveri v gozdnih ekosistemih. Obiskovalci pa se lahko seznanijo tudi z upravljanjem velikih zveri v Sloveniji in na Hrvaškem, kot tudi z biološkimi značilnostmi medveda, volka in risa ter njihovega plena.

Vodnik po Mašunski gozdni učni poti nas je seznanil najprej z bogato zgodovino Mašuna in spreminjanjem njegove vloge. Zelo zanimiva se nam je zdela druga učna tabla, postavljena ob atraktivni bukvi z veliko rakavo tvorbo na deblu. Predstavljena je drevesna vrsta in njene lastnosti. Na Anini skali se odpre pogled na Veliki Snežnik in vegetacijske pasove na njegovih pobočjih. Žal pa je bil zaradi megle viden le Mali Snežnik. Ob poti smo se  ustavili še »na obisku pri medvedu«, a smo videli le medvedji brlog. Predstavljene so nam bile tudi jelka, in za postojnsko območje najznačilnejši, jelovo-bukovi gozdovi. Ker pelje pot mimo laza in gozdnega roba, smo spoznali še dva posebna in zelo pomembna življenjska prostora. Obenem smo dobili še nekaj informacij o populaciji risa ter gozdnih pticah. Na naslednji točki pa smo izvedeli še nekaj podrobnosti o naravni obnovi. Bilo nam je zelo lepo.

(Skupno 249 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost