Skoči na glavno vsebino

Dan Zemlje na vrtu

V četrtek, 22. 4. 2021, je bil poseben dan, DAN ZEMLJE. Na Košanski šoli smo ga obeležili kar se da aktivno. Učenci in učitelji so pod vodstvom naše ravnateljice čistili gredice na šolskem vrtu. Zemljo so opleli in zrahljali. Razrasle trajnice so izkopali ter posadili na drugi, primernejši prostor.  Opleli so tudi gredico špargljev in malinjak. Učenci so se na koncu še malo poigrali in uživali v toploti sončnih žarkov.

Vrt je sedaj pripravljen za sajenje in sejanje. Takoj po prvomajskih praznikih bomo imeli na šoli IZMENJAVO RAZLIČNIH SEMEN IN SADIK. Nekaj od tega bodo učenci odnesli domov, drugo pa bomo posadili na šolski vrt.

Včeraj so imeli učitelji, ki bi radi skupaj z učenci skrbeli za gredice, tudi sestanek, na katerem so se seznanili s pomembnejšimi načeli ekološkega vrtnarjenja: kolobarjenje, mešani posevki, upoštevanje dobrih in slabih sosedov, razpored del glede na položaj Lune, zastiranje tal ter naravno zatiranje škodljivcev. Z vsemi naštetimi načeli se zmanjša potreba po uporabi sredstev za zatiranje škodljivcev in plevelov, kar pomeni, da je pridelana hrana veliko bolj zdrava.

Paradižnik že na gredici vzljubi baziliko, česen je najboljši prijatelj jagod, fižol pa najraje pleza po koruzi… Ko je Luna v ognjenih znamenjih Ovna, Leva ali strelca, so to najboljši dnevi za sejanje in pridelovanje rastlin s plodovi… Se vam zdi zanimivo? Pravite, da je komplicirano? Ja, res se sliši tako, a naši učenci ne poznajo omejitev. Ko smo prvošolcev vprašali, kaj bi pa oni posadili na svojo gredico, so našteli tudi ananas in melone. Njihove želje bomo poskusili čim bolj upoštevati.

 

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost