Skoči na glavno vsebino

Obeležitev kulturnega praznika

Letošnji slovenski kulturni praznik smo praznovali med zimskimi počitnicami, zato smo se na Osnovni šoli Košana odločili, da ga obeležimo na ponedeljek, 20. 2. 2023.

Obeležitev državnega praznika smo začeli s himno, ki so nam jo zapeli petošolci. Prireditev sta vodila sedmošolca Mihael in Nejc, ki sta na začetku povedala, da ta praznik imenujemo tudi Prešernov dan, saj ga uradno obeležujemo na 8. februar – prav na dan smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. V dvogovoru sta ugotavljala, da je sicer škoda, da so ravno dan pesnikove smrti izbrali za tako lep praznik. Pojasnila pa sta, da se je France Prešeren namreč rodil 3. decembra, v decembru se pa že tako in tako veliko vsega dogaja. Povedala sta, da je zato toliko lepše, ker je potem cel mesec februar posvečen kulturi in mu tudi pravimo mesec kulture. Kultura je doma v gledališču, v kinu, galerijah, knjižnici, na različnih proslavah in prireditvah. Razmišljala sta, da je kultura pomembna prav na vsakem koraku in da h kulturi spada tudi olikano, spoštljivo vedenje, da govorimo lepe, prijazne besede in pozabimo na zamere.

Tudi učenci na predmetni stopnji so razmišljali o kulturi: kaj jim pomeni in kako se sami kulturno udejstvujejo. Nekaj svojih misli so prebrali. Poudarili so, da jim veliko pomeni spoštljiv, prijazen odnos drug do drugega. S kulturo so povezani, ko berejo knjige in obiskujejo knjižnice. Radi gredo v gledališče, v kino ali v kakšen muzej, nastopajo na šolskih prireditvah in v glasbeni šoli. Povedali so, da je kultura zelo pomembna za slovenski narod, saj se tako ohranjajo naši običaji in navade, predvsem pa slovenski jezik in da je gotovo največja kulturna ustanova v Sloveniji Cankarjev dom v Ljubljani.

V nadaljevanju naše prireditve sta osmošolca Ian in Klemen zarepala dvogovor med Francetom Prešernom in skladateljem Stankom Premrlom o uglasbitvi Prešernove sedme kitice Zdravljice – slovenske himne. Besedilo je napisala učiteljica glasbe Katja Smrdel Zafred. Ian je tudi zaigral na svojo violino, za katero je povedal, da mu pomeni velik kulturni simbol.

Prisluhnili smo petju četrtošolcev in tudi tretji razred nam je zapel, in sicer pesem Škratu Dobrošinu, ki je tako dober, da nas kar zasuje z dobrotami. Otroški pevski zbor nam je zapel pesem Muca igra na klavir.

Tudi naši najmlajši učenci iz 1. in 2. razreda so razmišljali o kulturi in kulturnem prazniku. Deklamirali pa so nam tudi staro pesem o slovenski deklici.

Naj bo mesec februar res mesec kulture. Tudi na naši šoli lahko to opazite že ob vstopu na razredno ali predmetno stopnjo, kjer lahko preberete in si ogledate, kaj vse so naši učenci ustvarjali na temo o kulturi.

Anita Nedeljkovič Andlovic

 

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost