Skoči na glavno vsebino

Šola v naravi – Olimie 2019


ČETRTEK, 30. 5. 2019

Želja se nam ni uresničila, zbudili smo se v deževno jutro in tako je ostalo cel dan. Kljub temu smo skočili na krajši sprehod. Dan je potekal po ustaljenem urniku, le večer smo zaključili z ogledom risanke Jaz baraba 2, zraven pa so spadale še kokice.
No, pa pojdimo po vrsti. Učenci so se danes učili hrbtno plavanje, utrjevali kravl in žabico. Poskusili so se tudi v delfinu (upam, da sem prav napisala). Super bi bilo, če bi učenci pridobljeno znanje poleti še utrdili. Poškodb ni, vsi smo zdravi in zadovoljni.
Hotel, v katerem smo, je trajnostno naravnan. Hotelske goste spodbujajo k skrbnem ravnanju z elektriko in vodo ter k ločevanju odpadkov. Zato je bila trajnostna naravnanost in spoštljiv odnos do okolja današnja tema pogovora. Učenci so lepo sodelovali in se nad določenimi podatki zamislili. Da čingumi razpadajo 50 let? To sedaj vedo, zato se bodo morda naslednjič v trgovini drugače odločili.
Danes nam je nekako uspelo narisati nekaj risbice, naš pesnik pa je napisal še dve pesmici. Jutri bomo izdelke podarili osebju, ki skrbi za nas.
Takoj po večerji smo odšli v »kino«. Kljub pozni uri nas je čakala še podelitev nagrad za najboljšo sobo ter podelitev medalj. Jutri zjutraj bomo spakirali, kar še nismo uspeli. Takoj po zajtrku nas čaka preizkus plavanja, potem pa zabava v novem bazenskem kompleksu Family fun. Vsi že komaj čakamo in upamo, da bo takrat čas počasi tekel. Sledilo bo kosilo, ogled Jelenovega grebena in Čokoladnice ter odhod proti domu.
Tudi letos smo potrdili pregovor: Povsod je lepo, doma je najlepše. Prihod avtobusa bo predvidoma med 18.00 in 18.30, odvisno od razmer na cesti. Ko bomo v Divači, bomo poslali sporočilo oz. poklicali.


SREDA, 29. 5. 2019

Za nami je tretji dan učenja plavanja. A to ni vse. Kljub temu, da smo v šoli v naravi, smo pravzaprav v šoli za življenje, narave pa te dni nismo prav dosti videli. Obilno deževje nas ne moti pri uresničevanju ciljev plavanja. Zelo radi se igrajo vodno košarko, odbojko in petelinčka. Tudi danes je učitelj Matjaž razdelil učence v dve manjši skupini, da se je lažje posvetil vsakemu posebej in prilagodil učenje. Čeprav večina učencev zelo dobro plava, se sedaj učijo pravilnega plavanja in dihanja ob tem. Prevladuje učenje žabice in kravla.

Poleg tega se učimo hoje po hotelskih hodnikih in koliko smo lahko glasni, da ne motimo ostalih gostov. Učence je lepo slišati, ko se zahvalijo natakarjem in drugim, ki skrbijo za nas, pa tudi, ko pozdravijo mimoidoče, čeprav jih ne poznajo.  Vsak dan se učimo skrbeti za svoje stvari in za osebno higieno. Navajamo se na skrb drug za drugega, učimo se pozornosti do prijateljev, sostanovalcev in drugih.

No, danes smo odšli v trgovino, kjer so kupili razglednice in še kaj. Pri tem smo se učili razporejanja denarja. Naredili smo še krog po dežju in pri tem prišli do glasbil v naravi. Zaigrali smo nanje. Za šolske razglednice smo pod vodstvom pesnika Iana spesnili dve pesmici.

Naše sobe smo poimenovali: Mojstri za vse, Mojstri za čingume, Baletke in Minioni. Bi vedeli, kdo je v kateri?

Ko smo danes hodili po dežju, smo ugotovili, da bi nas vsaj en sončen dan tukaj zelo razveselil, saj smo kar nekaj aktivnosti načrtovali v naravi. Naj se nam uresniči želja …

 


TOREK, 28. 5. 2019

Drugi dan je potekal po ustaljenem urniku. Učenci so se sicer zelo zgodaj zbudili, a so se mirno pogovarjali ali igrali. Po zajtrku je učitelj Matjaž delal najprej z eno skupino plavalcev, druga skupina je ustvarjala, potem pa smo se zamenjali. Po kosilu ni bilo časa za počitek, saj smo morali takoj nazaj na plavanje. Na bazenu je učitelj delal individualno, pa tudi s skupino. Učenci so bili ves čas veseli in aktivni. Tudi vmesne počitke bi najraje preživeli v igri v vodi. Plavanju je sledila mini delavnica ustvarjanja, kjer nam je prijazna animatorka najprej omogočila ogled 7D animiranega filma. Počutili smo se kot na vratolomnem vlakcu, ki potuje po toboganu gor in dol. Vsi smo srečno prispeli na cilj. Sledilo je ustvarjanje in igra na labirintnem igralu. Tisti, ki so se pri ustvarjanju potrudili, so lahko za vrati odkrili novo presenečenje: igralno sobo z različnimi talnimi igrami, namiznim tenisom in nogometom ter računalniškimi igrami. Najbolj zabavna je bila računalniško vodena talna igra. Deset minut v tej sobi je bilo za večino premalo, a čas je bil za večerjo. Vedno bolj samozavestni smo pri izbiri hrane in sedaj že vemo, koliko bomo pojedli, kaj nam je bolj in kaj manj všeč. Učenci se zelo radi obiskujejo po sobah. Tudi tudi ta večer je prehitro minil v medsebojnem druženju in ob igri. Sledi še umivanje in spanje. To je že druga noč in samo še dve sta pred nami.


PONEDELJEK, 27. 5. 2019

Srečno smo prispeli v Olimje. Razporedili smo se v sobe in pospravili oblačila v omare. Sledilo je samopostrežno kosilo v hotelu Breza, kjer ni šlo brez sladoleda. Ampak kakšno razočaranje, če si prepričan, da je sladoled vanilijev, v resnici pa ima okus po ananasu! Nekateri so na krožnik nalagali zelo previdno, saj so vedeli, da bodo morali pojesti vse, drugi pa se bodo tega še naučili. Veliko drugih gostov je tu, zato smo imeli že takoj pogovor o tem, kako se obnašamo do drugih gostov.

Sledil je preizkus plavanja, kjer se je izkazalo, da imamo letos veliko odličnih plavalcev. Učenci so se skozi različne igre privajali na vodo in razvijali spretnosti gibanja v vodi. Bili so veseli in igrivi. Voda je topla in prijetna, zato smo čas, namenjen plavanju, kar  podaljšali. Sledilo je tuširanje, preoblačenje in sušenje las. Takoj smo morali pohiteti na večerjo, kjer smo se spet najedli. Zvečer so učenci risali risbice za na vrata sob, se obiskovali. Vznemirjenje je prvi dan največje, zato je marsikdo zaspal kasneje in se danes zjutraj zbudil prezgodaj.

(Skupno 743 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost