Skoči na glavno vsebino

Tek podnebne solidarnosti

Delovno soboto, ki so jo 11. 5. 2019 imeli učenci od 1. – 5. razreda, bi lahko poimenovali: športna sobota / sproščujoče urice / dan za solidarnost …  »Uraden naslov« pa je bil Športni dan – Tek podnebne solidarnosti. V uvodnem delu smo se vsi skupaj zbrali v učilnici, kjer so bili učenci še podrobneje seznanjeni o poteku športnega dne. Učiteljice smo pregledale, kako je z oskrbo z vodo ter primerno obutvijo za prvi del jutra – pohod do Nove Sušice. Učencem smo povedale, da je pohod namenjen ne le razgibavanju in ogrevanju mišic ter sproščenem prijateljskem pogovoru, ampak da bomo z njim pokazali, da nam ni vseeno do tistih, ki trpijo zaradi podnebnih sprememb. V prijetni družbi in ob zmernem koraku, nam je čas pohoda in vrnitev v šolo na malico, minil hitreje, kot pri običajnem pouku.

Po malici je sledil počitek za telo, a misli in možgani so postali nemirni. V učilnici smo si pogledali nekaj zgovornih fotografij življenja na območjih, ki so najbolj podvržena podnebnim spremembam oziroma njihovim posledicam. Organizator vseslovenske akcije »Tek podnebne solidarnosti« je dobrodelna družba Karitas. Na svoji spletni strani imajo obilo primernega didaktičnega gradiva  za pogovor in premislek z učenci. Po ogledanih posnetkih in pogovoru z učenci, je vsak izmed njih prijel kartonček, kamor je napisal ali narisal svoj namen teka.

Zadnji dve šolski uri smo se zbrali na igrišču, kjer so učenci po svojih zmožnostih in željah tekli ter hodili v znak solidarnosti. Pokazali so veliko volje, zavzetosti in si na kartončkih pridno nabirali črtice za vsak krog, ki so ga naredili na igrišču.

Četrtošolci in petošolci, ki so pred športnim dnevom pripravili kartončke, so prešteli vse napisane črte. Potem so izračunali, da so učenci skupaj s prisotnimi učiteljicami ta dan prehodili in pretekli v znak podnebne solidarnosti, skupaj kar 242,5 km.

Vreme je bilo odlično, volja je bila dobra, namen je bil pravi in ta dan je tudi vztrajnost pri nekaterih dosegla, da nihče od udeležencev ni jamral o bolečinah v nogah ter tem, da se mu več ne da teči.  Kjer je volja, je tudi pot. (angl. pregovor)

 

(Skupno 197 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost