Skoči na glavno vsebino

Konstruktivistično ustvarjanje  

 

V četrtek, 9. 5. 2019, je devetošolce Osnovne šole Košana je v okviru projekta Igrišče za gledališče, v katerega sta vključeni učiteljici Urška Tušar in Anita Nedeljkovič Andlovic, obiskala dramaturginja Lea Kukovičič. Projekt izvaja zavod Bunker iz Ljubljane.

Izpeljali so tandemske ure, kjer so učenci skozi besedno in likovno umetnost spoznavali konstruktivizem. Skozi pogovor, igro in ustvarjanje so spoznavali prvine konstruktivistične umetnosti ter življenje in delo likovnika Avgusta Černigoja in pesnika Srečka Kosovela. Omenili so tudi njunega sodobnika s področja glasbene umetnosti Marija Kogoja.

Pika na i je bilo vsekakor ustvarjalno delo učencev. Najprej so na kvadratasto lepenko z različnimi znaki, preprostimi risbami in besedami izražali svoje misli v stilu manifesta, ki je bil v preteklosti značilen za konstruktivistično izražanje. Nato pa so še ustvarjali verze, t. i. konse, in jih zapisovali na trakove iz lepenke. S konsi so učenci izražali svoje trenutno počutje oziroma mnenje o svetu, ki jih obdaja. Verze so zapisovali z rdečo in črno barvo ter pri tem uporabljali tudi posamezne znake in različne velikosti ter obrnjenost črk, kot so to počeli pravi konstruktivisti.

Učenci so srečanje z dramaturginjo Leo zaključili z željo, da bi še kdaj skupaj ustvarjali.

 

 

(Skupno 276 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost