Skoči na glavno vsebino

Tradicionalna spomladanska tržnica je uspela!

Vse se je začelo z jesensko tržnico pred več kot 12 leti, ko smo med seboj menjavali jesenske plodove, sadje in zelenjavo. Kmalu smo ugotovili, da moramo najprej kaj posaditi in posejati, če želimo jeseni pobirati plodove, zato smo vpeljali spomladanske tržnice. Od takrat ne mine leto, da se ne bi takole srečali dvakrat letno in izmenjali vse, kar imamo odveč za tisto, česar nimamo, pa bi želeli imeti.

Za lepši začetek nam je Ian Avsec na violino zaigral pesem Prišla bo pomlad. Pevski zbor nam je pod mentorstvom Florjane Žnidaršič zapel pesem Lepa Anka.

Pri pripravi degustacije smo združili moči in skupaj nam je uspelo pripraviti pester pomladno-velikonočni izbor: kuharski mojster Rihard Baša je pripravil odlično koprivno juho, pisan kruh in različne njoke s čarobno omako. Svojih skrivnosti prav nič ne skriva, ampak jih rad deli med ljudi. Družinska kmetija Nataša na Čepnem že dolgo prideluje in predeluje industrijsko – jedilno konopljo. Pri njih lahko dobite izdelke iz konoplje: olje, čaj in moko. Za pokušino so nam pripravili konopljin čaj, konopljin sirni namaz in konopljin praženec. O konoplji kroži veliko napačnih informacij, zato smo jim z zanimanjem prisluhnili. Neverjetno, konoplja je uporabna v gradbeni, tekstilni, prehrambeni in farmacevtski industriji, zato smo prepričani, daje to ena od rastlin prihodnosti. Pripravili smo še velikonočni veganski kruhek ter potico, primerno tudi za diabetike, saj ne vsebuje sladkorja, ajdove zeliščne krekerje in čičerikin namaz. Pri izbirnem predmetu Sodobna priprava hrane so učenci pod mentorstvom učiteljice Antonije Tomšič pripravili Šolsko tortico za pet in Jabolčno torto. Slastne dobrote so zaradi mamljive dekoracije prve našle pot do učencev.

Ana Dekleva nam je prikazala čudovito tehniko okraševanja velikonočnih pirhov. Brkinske praskanke, kot se imenujejo, so izdelane po izvirnih suhorskih motivih. Najbolj pogumni so se v praskanju obarvane lupine tudi preizkusili.

Članice medgeneracijske skupine Urbanščice so predstavile delček velikonočnega ustvarjanja. Izdelki so nastali ob druženju z učenci, ki poteka vsak torek pod vodstvom Roberte Noemi.

Tudi letos se je našemu vabilu odzvalo  precej obiskovalcev. V znak dobrodošlice smo za vse pripravili dovolj različnih sadik, tako da nihče ni odšel praznih rok. Izbirali so lahko med paradižniki Debeli Bojan, sladki češnjevec in volovsko srce, med sadikami zelene, ohrovta, komarčka, mete, melise, pegastega badlja, buč hokaido in velikank, bazilike, jagod, majarona in origana.

Veliko obiskovalcev je podprlo naš trud z nakupom knjižice Domači pripravki in nasveti za zdravje, ki vsebuje nasvete in recepte za pripravke, s katerimi si naši učenci in njihove družine pomagajo pri različnih težavah. Za zbrana sredstva se vsem iskreno zahvaljujemo. Prispevke bomo porabili za ureditev zeliščne učne poti v kombinaciji s čutno potjo, ki jo bomo to pomlad postavili pred šolo.

Knjižico Domači pripravki in nasveti za zdravje lahko za simbolni znesek še vedno dobite v tajništvu šole.

Se vidimo jeseni na jesenski tržnici!

 

 

(Skupno 227 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost