Skoči na glavno vsebino

Izmenjava oblačil na OŠ Košana

Dva tedna smo na OŠ Košana zbirali rabljena oblačila, ki so jih naši učenci in otroci vrtca že prerasli. Nositi rabljeno oblačilo ni sramotno, ampak ekološko in odgovorno do okolja, pa tudi bolj zdravo, saj so oblačila že večkrat oprana. Oblačila so morala biti čista, cela in primerna za nadaljnjo uporabo. V naši akciji je šlo  za medsebojno izmenjavo, kjer ni važno, kdo ima doma več ali manj oblačil, ampak predvsem dobra volja. Ni bilo pomembno, če si kaj prinesel, koliko si prinesel, ampak bolj to, da so zbrana oblačila našla pot do novih uporabnikov.

V ponedeljek, 8. 4. 2019, so učenci prostovoljci 3., 4. in 5. razreda oblačila pregledno razporedili v šolski jedilnici. Tekom popoldneva so lahko starši in učenci izbrali po tri kose oblačil, kar je bilo težko izvedljivo, saj je bilo na razpolago veliko lepih oblačil. Predvsem za deklice je bila velika izbira. Učenci niso izbirali le zase, ampak so se spomnili tudi na svoje mlajše bratce in sestrice. Pokazalo se je, da nimajo nobenih predsodkov, saj so se v izbrana oblačila takoj preoblekli in se ponosno hvalili z novim videzom. No, vključenost starejših učencev bi bila lahko veliko boljša, za kar si bomo prizadevali v prihodnje. Kljub temu lahko rečemo, da je akcija uspela. Ostalo pa je veliko oblačil za mlajše otroke, ki bodo še danes na razpolago.

Vsak torek se na šoli dobi medgeneracijska skupina, v kateri bodo pod vodstvom gospe Roberte Noemi izbrali nekaj oblačil za nadaljnje recikliranje. Le-ta bodo učenci, vključeni v dejavnost, poskusili predelati – reciklirati za novo rabo, spremeniti v npr. vrečke, dolge hlače v kratke hlače, dodati okraske … S tem želimo spodbuditi ponovno rabo oblačil in pomagati pri ozaveščanju, da lahko vsak od nas naredi nekaj za čistejše okolje in prijaznejšo družbo. Preostanek oblačil bomo odpeljali na Karitas.

Dogodek smo organizirali v sklopu projekta Semena sprememb, pod okriljem Slovenske filantropije v okviru akcije Dan za spremembe. Želimo si, da bi akcija postala tradicionalna, da bi kot dodaten kamenček v mozaiku pripomogla k soustvarjanju lepšega sveta.

 

(Skupno 413 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost